Skip to main content

Posts

Showing posts with the label featured

Tony Fernandes's top 10 tips for entrepreneurs

Tony Fernandes's top 10 tips for entrepreneurs 1) You don’t need to know everything I came from the music business. I knew nothing about planes. To all the entrepreneurs out there, you don’t need to know everything about what you want to do. It’s all about the idea, it’s about passion, it’s about implementing it. 2) Just do it! Don’t let anyone tell you that you can’t do it. You’ve got one life, so you can’t press the rewind button and say ‘I wished I had done that.’ So I recommend to all of you out there, just do it. Live your life to the utmost, be positive. If you fail, at least you have tried. I have failed miserably at Formula One, but I have no regrets because I got to stand with the greats from Ferrari, McLaren, and others. 3) Passion is a key problem-solver Dreams do come true. Don’t worry about failure. You have one life, make the most out of it. Nine times out of 10, if you have the passion, you will find a way to work through it. 4) Invest in mark

Ekspresi Negaraku Memupuk Perasaan Sayangkan Negara

Program Ekspresi Negaraku adalah program untuk menyemarakkan rasa cinta rakyat Malaysia atau semangat patrotisme kepada negara. Sebelum ini memang rakyat Malaysia memang cintakan negara tetapi dengan adanya program sebegini adalah untuk menyemarakkan rasa cinta rakyat Malaysia lebih mendalam kepada negara melalui maksud sebenar lagu kebangsaan itu Negarku dan bukan sekadar tahu menyanyikan . Saban tahun negara Malaysia sering diuji dengan pelbagai cabaran dan dugaaan, Dan yang terbaru adalah isu pembunuhan oleh rakyat Korea Selatan. Di sini kita boleh lihat bagaimana rakyat Malaysia kursusnya dikalangan anak muda mempertahankan negara dalam memahami isu geopolitik negara. Apa jua fahaman ideologi dan politik seharus kita berpegang teguh mempertahankan negara dari anasir luar. Program Ekpresi Negaraku yang dianjurkan antaranya adalah merupakan satu daripada lima tiang utama inisiatif Negaraku yang bertujuan : Menyemarakkan semangat kebangsaan terhadap negara tersayang Menyem

Tips how to travel with no money

Dont have enough money? Don't worry you still can travel with less money with this tips. Follow this tips and plan wisely . InshaAllah you still can travel to the see the world. P.S : I'd love to meet you on Twitter : here And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

16 Rich Habits

Nak share dengan kawan-kawan the article about 16 rich habits. Pokok pangkalnya everything start with positive mind. Intelligence, talent and charm are great, but more often than not these aren’t what separate the wealthiest among us from the poorest. Instead, the differences are in our daily habits. Do you realize that these subconscious, second-nature activities make up 40 percent of our waking hours? That means that two out of every five minutes, all day and every day, we operate on autopilot. It’s true: Habits are neural pathways stored in the basal ganglia, a golf ball-size mass of tissue right in the center of our brains, in the limbic system. This neural fast lane is meant to save the brain energy: When a habit is formed and stored in this region, the parts of the brain involved in deeper decision-making cease to fully participate in the activity. However, we all know there are good habits and bad habits. I spent years studying the difference between the habit

20 Perkara Unik Tentang Guangzhou

Sebelum aku terlupa aku ingin coretkan pengalaman ringkas aku selama 5 hari di Gungzhou bersama travel buddy dan orang tempatan Masjid Huaisheng Guangzhou 1. Bahasa komunikasi utama mereka ada bahasa Mandarin walaupun di sana terdapat pelbagai etnik namum bahasa ibunda mereka adalah madarin. Maka belajarlah bahasa mandarin mudah atau 'Mandarin for Business' kerana akan membantu ada di sana. 2. Kebanyakkannya semua perkataan dan signage adalah dalam bahasa mandarin. Walaupun anda sebut berdasarkan ejaan hakikatnya bunyi adalah berbeza seperti orang Malaysia sebut 'Guangzhou' walhal orang China sebut 'Guangjhou'. Maka mereka mungkin tidak paham apa yang anda sebut. 3. Setakat ni harga  yang gua survey di beberapa kedai yang menjual sim card adalah berharga antara 100 Yuan - 160 Yuan dan kredit di dalam terdapat 80 Yuan. Boleh dapat 100 Yuan 4. Semua harga yang diletak adalah harga muka, masih boleh  dirunding hatta harga penginapan di hotel pun masih

Cek Google AdSense pertama gua

Actually this is my 2nd letter from Google , 1st letter is all about confirmation letter yang mengatakan gua dah berdaftar dengan Google untuk melayakkan gua mendapat bonus/komisen Google Adsense. So second letter ini adalah cek yang boleh bagi gua duit . Dalam account memang gua ada set the limit maksimum jika dan mencapai 100 USD minta mereka hantar cek lah tetapi kita itu tidak berharap sangat lah because is not easy to generate income through Google Adsense. You must know the skill and technical how to positioning the Google Adsense in your blog/website and post. Ter english pulak hahah as long you guys faham yer . Gua dah lama berjinak dalam blog atas dasar nak share my personal life and my travel stories so that dapat memberi manfaat kepada kawan2 dan masyarakat more than 5 years.. Sebab kawan-kawan selalu tanya pasa my travel  trip bila ada blog gua just minta refer pada gua punya blog sahaja tanpa gua nak citer banyak dalam sms/message. Even tough tidak sampai gua terk

Elak Berkahwin Dengan Awek Kaki Melancong

Ada betul  ke dengan fakta dibawah? Semakin ramai wanita berkerjaya, semakin tinggi pula keinginan mereka untuk melancong. Terima kasih kepada penerbangan tambang murah seperti AirAsia, wanita begini sudah mula terbuka matanya. Soalnya sekarang, seronokkah berkahwin dengan si dia yang ketagih melancong? Walaupun kami menggalakkan anda bercuti, berikut adalah 7 sebab mengapa anda perlu mengelak berkahwin dengan awek yang gila melancong. 1. Dia tidak kisah dengan penampilan Bila dia ke tempat kerja, dia bersolek ala kadar. Di rumah, dia selesa dengan baju kelawar 3 tahun dulu yang koyak di ketiak. Di jalanan dia sudah biasa berbaju T tidak bergosok dan berseluar jeans lusuh. Rambutnya yang tidak bersikat disembunyikan di sebalik anak tudung. Kebanyakan wanita sebegini hanya wangi dan cantik di pejabat. Tetapi selekeh di rumah. 2. Dia Tidak Romantik Mahukan isteri romantik yang tidur di lengan anda sewaktu bersama-sama menonton TV? Elakkan awek kaki melancong.Rata-rat

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu

Backpacking By Train: From Kuala Lumpur to Bangkok

Hi guys, for this time our trip is just to meet our local friends and have a short visit around Bangkok city. I would like to share my intenary so that you guys can you as reference if one day plan to go to Bangkok by train 1st Day : Departure at Kuala Lumpur Sentral Train Station at 9.30 pm because we take night train . Before that let see my video about price of food in train restaurant from Kuala Lumpur to Butterworth, Pulau Pinang. Sorry it is in Malaysia language. 2nd Day : Arrive early morning at Station Butterworth , Pulau Pinang. We take at ferry to mainland that breakfast overthere. Then we take a bus and walking around the city until 12 pm . After that going back again to Station Butterworth another train to continue our journey to Bangkok. Sharp at 2.30 pm the train start moving

10 Perkara tentang Keretapi ke Bangkok yang mungkin anda tidak tahu

Ini adalah trip backpacking saya kali ke dua ke Bangkok dengan menaiki keretapi. Kali ini tujuan adalah untuk berjumpa dengan rakan-rakan Thai sempena Renuion on board SSEAYP . Saya sertakan beberapa catatan ringkas saya tentang Keretapi dari Stesen KL Sentral ke Stesen Butterworth. Kemudiaan bertukar  Keretapi  milik Thailland dari Stesen Butterwork ke  Bangkok, Thailand. Gerabak ini di sponsor oleh muizmisri.com heheh 1. Suasana KL Sentral sentiasa hidup dengan manusia pelbagai Bangsa dan rupa umpama bandar kecil di tengah kota Kuala Lumpur. Suka lihat manusia dengan backpack kerana ia memberi motivasi kepada saya untuk terus saya berjalan dan mengembara ke seluruh dunia. Stesen Keretapi Butterworth yang cantik dan bersih. Belum siap sepenuhnya lagi. 2. Stesen keretapi di Malaysia makin cantik dari segi prasarana dan kelihatan seperti di negeri maju. Tetapi perlu menambah Baik dari segi Sistem penjualan tiket dan kemudahan penyampaian maklumat. Ini lah ga

Why You Should Travel Young

WHY YOU SHOULD TRAVEL YOUNG As I write this, I’m flying. It’s an incredible concept: to be suspended in the air, moving at two hundred miles an hour — while I read a magazine. Amazing, isn’t it? I woke up at three a.m. this morning. Long before the sun rose, thirty people loaded up three conversion vans and drove two hours to the San Juan airport . Our trip was finished. It was time to go home. But we were changed. As I sit, waiting for the flight attendant to bring my ginger ale, I’m left wondering why I travel at all. The other night, I was reminded why I do it — why I believe this discipline of travel is worth all the hassle. I was leading a missions trip in Puerto Rico. After a day of work, as we were driving back to the church where we were staying, one of the young women brought up a question. “Do you think I should go to graduate school or move to Africa?” I don’t think she was talking to me. In fact, I’m pretty sure she wasn’t. But that didn’t stop me from offering m

Preview Story :Bukit Tinggi Trip day 2

Jam Gadang  adalah nama untuk  menara jam  mirip  Big Ben  yang terletak di pusat  kota Bukittinggi ,  Sumatera Barat ,  Indonesia . Menara jam ini memiliki  jam  dengan ukuran besar di empat sisinya sehingga dinamakan Jam Gadang, dimana bila diterjemahkan dari  bahasa Minang  ke dalam  bahasa Indonesia  maka berarti "jam besar". Selain sebagai  pusat penanda  kota Bukittinggi, Jam Gadang juga telah dijadikan sebagai  objek wisata  dengan dibangunnya  taman  di sekitar menara jam ini. Taman tersebut menjadi ruang interaksi masyarakat baik di hari kerja maupun di  hari libur . Sehingga acara-acara yang sifatnya umum biasanya diselenggarakan di sekitar taman dekat menara jam ini, salah satunya adalah sebagai titik dimulainya etape 4  Tour de Singkarak 2011 . Untuk maklumat lebih lanjut sila ke  http://id.wikipedia.org/wiki/Jam_Gadang  Ketinggian jam ini 26 meter dari paras bumi. Tarian piring dari keturunan Minang kumpulan Sato Group. Setiap malam ada perse