Skip to main content

Posts

Showing posts with the label KLD Tunas Samudera

PROGRAM PELAYARAN KLD TUNAS SAMUDERA (SKIM BELIA) 2015

Assalamualaikum kepada semua yang selalu follow gua punya blog ini yang kadang-kadang tak beberapa best hahahah. Rasa macam dah bersarang blog ini maklumlah sibuk dengan beberapa perkara yang tidak dapat dielakkan. Walaubagaimanapun untuk tahun ini  gua akan cuba selalu update blog ini sekurang-kurangya seminggu sekali dwi bahasa kerana bermula tahun ini gua agak kelapangan sedikit dan mempunya masa untuk berfikir dunia blog dan social media. Cukup cerita tentang gua, so untuk post pertama for this year gua nak share tentang Program Pelayaran KLD Tunas Samudera kenapa gua nak share sebab baru-baru ini tawaran program telah dibuka pada tahun 2015 . So gua nak share serba ringkas sedikit berdasarkan pengalaman gua yang telah menyertai program ini pada tahun 2012 pelayaran ke 280. Kapal Layar Diraja (KLD) Tunas Samudera adalah satu program anjuran bersama antara Kementerian Belia dan Sukan (KBS) dengan kerjasama TLDM . Untuk pengetahuan anda progran ini adalah diasaskan oleh bekas p

Hari Pertama : Rasa Nervous dan Kagum dgn KLD Tunas Samudera

Hari Pertama : Nervous , tak sabar , adakah akan dilayan seperti tentera?  Hari ini hari yang ditunggu-tunggu seawal pagi kami telah berkemas untuk meninggal Kem Intan Suraya tempat menjadi latihan ' team building ' bagi peserta KLD Tunas Samudera 280/2012. Pagi  kami terus bergerak ken Kem Lumut TLDM yang menjadi pusat operasi dan latihan TLDM . Sebenarnya ada peserta yg tak prepare sangat kerana terdapat pencanggahan peralatan yang perlu dibawa. So kami singgah Koperasi TLDM , aku beli hanger kat akak jual baju kurung sebab tak jumpa hanger kat koperasi.  Tibanya kami di dock kapal terasa bangga melihat kapal yang tersenggam indah di sambut oleh staf kapal. Secara tidak lansung penyerahan peserta kepada staff kapal berlaku dan tanggungjawab mereka terhadap kami. Apa lagi kami disuruh kawad, nasib baik kawad yang simple punya dan nak marah2 mcm ala-ala tentera haha. Lebih kurang 15 minit kawad mcm tu akhirnya kami disuruh ke kapal dan berkumpul di deck kapal . Kami diberi

KLD Tunas Samudera tu apa yek

Dulu tak fikir nak naik kapal KLD Tunas Samudera entah kali ini rezeki aku datang lagi. Kadang-kadang aku rasa bertuah walaupun umur dah semakin menghapiri syarat kelayakan rezeki itu datang secara tiba-tiba. Bila dah dapat aku grab with confidence! So actually aku tahu program ini since my high school because my scoutmaster is the ex participant for this program so adalah dengar citer-citer dia but then already forgot about the story. As usual apply isi borang then hantar , lepas tu after a week dapat panggilan for confirmation suruh prepare medical check up and saiz baju dan seluar. Before that plz baca catatan ringkas aku tentang  10 Perkara yang perlu anda tahu tentang KLD Tunas Samudera So on the way from Putrajaya ke Pusat Latihan di Perak di mana latihan 'team building' di adakan mcm-mcm cerita aku dapat dari member tentang mabuk laut , muntah , jadi lanun tetapi setiap batch kadang-kadang kapten dia berlainan so terpulang mcm mana kapten tu jalankan aktiviti kerana ak

Aku nak tulis jugak pasal KLD Tunas Samudera

Dulu aku rajin , sekarang entah mengapa aku jd malas. Adakah kerana aku mula malas berfikir?Atau terlalu banyak berfikir? Atau fikiran aku kusut. Aku aku tahu sebenarnya aku dah malas berfikir. Bila fikir pasal perkataan MALAS aku teringat cikgu tuisyen aku waktu aku darjah 6 suka mengingatkan aku jgn Malas sebab belia asyik bg latihan matematik yg senang dan mudah utk aku menyelesaikan pd waktu itu. Itu menulis sebenarnya bukan senang kerana memerlukan kemahiran berfikir dan ilmu. Dari mana ilmu itu datang? Mcm2 cara ilmu itu datang , yang paling mudah kita baca buku atau sebarang ilmiah. Kenapa kita perlu menulis sambil berfikir? Disitulah datangnya keaslian blog yg kita tulis. Kita adunkan teori yg kita baca dengan pengalaman hidup kita, maka ceritanya pasti menarik. Sepanjang 10 hari pelayaran aku dalam program KLD Tunas Samudera banyak aku belajar secara tersurat dan tersirat. Aku mula rasa sensitif jika rasa sesuatu tanggungjawab itu aku tidak berjaya laksanakan. Ketika or