Skip to main content

Posts

Showing posts with the label Indonesia

Malam Yang Indah di Jakarta

Sebenarnya kedatangan gua ke di Jakarta ini adalah untuk melihat perusahaan kain-kain dan pakaian di Tanah Abang. Sahaja tengok-tengok sambil buat kajian ringkas berdasarkan harga dan logistik.  Melalui pemerhatian aku memang murah harganya kerana di situ menjadi pusat jualan secara pukal di mana segala perusahaan di seluruh Indonesia akan dijual disitu. Gua tidak amik gambar kerana sibuk melihat apa yg berlaku di sekeliling dan juga sebagai keselamatan gua supaya tidak kelihatan sebagai pelancong. Malam itu aku jalan-jalan di sekitar bandar Jakarta di Monas dan juga makan nasi kambing. Rasa kambing di sana berbeza di Malaysia entah aku rasa lain pada hal daging kambing juga mungkin cara masakan yang berbeza. Tetapi semasa aku baru sampai di Jakarta aku dipelawa makan di restoran Indonesia di pusat membeli belah Grand Indonesia memang sedap. Mungkin  jika di dalam mall kualiti dia terjaga tetapi pasti harganya berbeza berbanding harga makan di tepi jalan. Jangan terkejut jika

Preview Story :Bukit Tinggi Trip day 2

Jam Gadang  adalah nama untuk  menara jam  mirip  Big Ben  yang terletak di pusat  kota Bukittinggi ,  Sumatera Barat ,  Indonesia . Menara jam ini memiliki  jam  dengan ukuran besar di empat sisinya sehingga dinamakan Jam Gadang, dimana bila diterjemahkan dari  bahasa Minang  ke dalam  bahasa Indonesia  maka berarti "jam besar". Selain sebagai  pusat penanda  kota Bukittinggi, Jam Gadang juga telah dijadikan sebagai  objek wisata  dengan dibangunnya  taman  di sekitar menara jam ini. Taman tersebut menjadi ruang interaksi masyarakat baik di hari kerja maupun di  hari libur . Sehingga acara-acara yang sifatnya umum biasanya diselenggarakan di sekitar taman dekat menara jam ini, salah satunya adalah sebagai titik dimulainya etape 4  Tour de Singkarak 2011 . Untuk maklumat lebih lanjut sila ke  http://id.wikipedia.org/wiki/Jam_Gadang  Ketinggian jam ini 26 meter dari paras bumi. Tarian piring dari keturunan Minang kumpulan Sato Group. Setiap malam ada perse

Roti Bakar and Sekoteng at Bukti Tinggi

Roti Bakar ni memang sedap mcm perisa ada dan harga pun boleh tahan gak heheh. Lokasi gerai tepi jalan berdekatan fun fair Bukit Tinggi. Sekoteng ialah Teh Halia campur jeli.

YES at Kota Pariaman on TV

Actually I just come back from Labuan  last tuesday for solo trip from Miri to Brunei then to Labuan. A lot of things to update even about outdoor exibition still in hardisk. I'm so busy and tired with my normal rutin but i try my best to update my blog just for you. I actually dalam progress menyiapkan panduan about How to be backpackers with Malaysia Style' dah masuk 2 bulan. Harap-harap dapat siapkan secepat mungkin supaya idea tidak hilang hehehehe. Btw aku cuba upload gambar sedikit demi sedikit so that u guys still follow my blog. My trip in Kota Pariaman and Bukit Tinggi , Indonesia pun tak update lagi hehehhe. Tak pe  I will update sedikit demi sedikit . The latest one laporan Youth Exchange Study di Kota Pariaman mendapat liputan dalam TV AL-Hijrah selama 15 minit. So ini gambar yang sempat aku di TV . Sabar yer :)

Garuda berduka lagi !

Adakah Indonsia berduka sekali lagi dalam perlawan bola sepak ASEAN 2011? Ya , Indonesia berduka lagi dengan kekalahan 5-4 hasil jaringan penalti. Syabas buat skuad Harimau Muda kerana ada berjaya menawan Stadium Bung Karno sekali lagi. Anda adalah wira Negara! Sumber   http://us.vivanews.com/

Apa itu Barracuda Indonesia?

Jika anda tidak tahu inilah kenderaan kereta kebal askar Indonesia yang dipanggil Barracuda. Kenderaan ini akan membawa sekali lagi pemain bola sepak Harimau Malaya pada final ASEAN 2011 malam ini sebelum ini pada peringkat kumpulan, pihak penganjur membawa Harimau Malaya pulang setelah berjaya mengalahkan Indonesia 1 - 0. Sebelum ini Piala Suzuki AFF pun naik Barracuda , so now wonder kalau lawan Indonesia mesti naik kebal ni. Aku malas nak ulas apa permasalahan yang berlaku antara Indonesia dan Malaysia sebab kalau aku ulas tak guna sampai bila pun takkan habis. Aku dah banyak baca komen-komen selepas perlawanan antara Malaysia dan Indonesia pada peringkat kumpulan nak gelak pun ada , nak muntah pun ada , nak nangis pun ada , sakit hati pun ada , elok-elok bincang pasal bola tiba2 out off topic batik lah , orang gaji lah , kuda kepang , poco-poco lah dan macam-macam lagi. Adakah kita perlu rasa terhina dengan menaiki 'Barracuda'?  Pada mulanya aku sebagai rakyat Malaysia me