Skip to main content

Buat Sewa Masih Tidak Untung


Dua hari lepas member ada ajak berjumpa nak minta uruskan rumah dia sewa atau jual. Dia luahkan perasaan kerana rumah apartment di sewa bawah harga sewa pasaran kerana kesian dengan penyewa. Di turunkan harga sewa zaman covid kemudian dah habis covid penyewa masih bayar sewa ikut zaman covid. So owner tiada duit keuntungan disitu malah kena tambah untuk bayar maintenance.

Manakala rumah semi-d juga di sewa harga rendah dari installment kerana satu rumah basic dan market sewa situ memang rendah.

Lalu dia tanya aku "Jika engkau berada dalam kedudukan aku patut ke aku jual kedua-dua property aku kerana sememang aku tidak duduk di situ dan aku dan wife sahaja tiada anak. Buat masa ini aku duduk di Shah Alam dan jaga emak aku.
So soalan pertama aku "Apa tujuan beli rumah?" So dia ceritalah sebab-sebab beli rumah dan perancangan dia sebelum ini.

Solusi yang aku berikan.

1. Apartment naik kan balik harga sewa ikut pasaran semasa. Tapi dia kesian pada penyewa dalam masa yang dia terbeban. So di a berkira-kira nak jual.

2. Rumah semi D kalau dia jual dia akan dapat balik lebih bulanan dia RM2000 dan tiada komitmen lagi. Maybe tiada keuntungan dari jualan rumah itu kerana harga rumah disitu lambat atas sebab-sebab lokasi yang tidak strategik.

3. Jika 2 property dijual dapat beli rumah kondo/apartment service di Shah Alam yang saiz lebih kurang 1000 sqft di mana keuntungan jualan apartment dan membuat bayaran cash 50% pada apartment yg baru dibeli. Maka instalment akan jadi rendah atau pendek mengikut had umur buyer.

4. Maka property di Shah Alam dekat dengan rumah emaknya dan juga senang nak mengemas sebab kecik. Dan tidak pening ke

P.S : Untuk Listing Rumah Boleh Rujuk Di Link di bawah : here

Dan jika anda suka post blog ini, sila pertimbangkan untuk berkongsinya di Facebook atau Twitter di bawahPopular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&