Skip to main content

10 Tip untuk Trip Trans Siberian oleh Moji

Baru-baru aku dijemput secara personally untuk mendengar talk dari Moji tentang duniabackpacking. Sebagai seorang backpacker dan founder bagi website MalaysiaBackpackers.Com tentu sekali aku perlu datang mendapat mendapat bahan cerita yang boleh di kongsikan kepada backpacker Malaysia.

Pada mulanya tidak tahu apa yang bakal dikongsikan tetapi memandang Moji baru pulang dari trip Trans Siberian aku dapat rasakan pasti dia akan kongsi cerita tentang pengalaman terbaru dia. Lokasi talk diadakan di Starbucks TTDI yang dianjurkan oleh Harian Metro untuk ruang Gen Y Harian Metro

Beberapa perkara yang masih aku ingat tip yang diberi oleh Moji untuk kepada bakal traveler atau backpacker yang berminat dengan trip Trans Siberian ialah :

1. Perlu buat home work tentang Trans Siberian bermaksud ialah berapa lama hendak pergi (tempoh masa) dan lokasi mana yang hendak di lawati sepanjang Trans Siberian. Lagi banyak berhenti atau bermalam di lokasi tertentu lagi banyak belanja di perlukan . Tetapi jangan lupa setiap lokasi adalah keunikan yang perlu di singgahi. So perlu pilih mana yang betul-betul ingin dilawati.

2. Berbalik kepada No. 1 baru tahu kos yang diperlukan untuk trip Trans Siberian dari segi tiket train, pengangkutan selain dari train, penginapan, pakej tour yang diperlukan, makan dan perbelanjaan yang tidak dijangka. Mungkin boleh cuba Couchsurfing untuk yang dah biasa.

3. Penyediaan peralatan dan pakaian juga perlu diambil berat. Disebabkan dia pergi semasa musim sejuk so beberapa pakaian sejuk/jacket yang berkualiti diperlukan seperti waterproof Untuk pengetahuan anda trip Trans Siberian Moji dan rakan-rakan di taja oleh North Face. So amnya banyak yang dikongsi adalah pakaian dari North Face dan perserta diberi peluang untuk mencuba atau memegang pakaian yang Moji bawa.

4. Pakaian inner wear juga memain peranan penting semasa musim sejuk. Dulu aku sering dapat katalog pakaian dan di ruang pakaian lelaki ada pakaian inner wear time tu aku memang tak paham kenapa nak pakai dan lagi-lagi cuaca Malaysia yang panas dan lembap. Baru aku faham pentingnya inner wear semasa musim sejuk apabila Moji terangkan

5. Walaubagaimanapun ada juga brand-brand lain yang boleh dipakai. Cuma jika kita hendak beli sama ada bundle atau jenama lain pastikan kita tahu baju yang dibeli itu sesuai dengan kita dan juga suhu persekitaran. Setiap bahan baju dan ketebalan baju mempunyai fungsi tertentu dan boleh menahan suhu mengikut bahan baju dan ketebalan suhu.

6. Kasut juga memain peranan sepanjang trip Trans Siberian ini. Antara yang dicadangkan adalah yang jenis high cut kerana kasut ini melindungi tumit anda selain dia melindungi keseluruhan kaki anda. Selain itu boleh mengurangkan rasa sejuk pada kaki anda.

7. Bagi mengisi masa lapang semasa di dalam train, Moji kongsi buku Trans Siberian yang dibawa untuk dibaca di dalam train. Untuk pengetahuan anda memang tiada capaian internet kecuali jika singgah di bandar. Oleh itu untuk menghilangkan berasa bosan perlulah melakukan aktiviti apa yang ada suka. Macam Moji di kongsi gambar mereka sedang membaca buku.

8. Sepanjang trip train Trans Siberian, paspot dipegang oleh mereka untuk mungkin kerana takut kita lari semasa train berhentii di lokasi tertentu-tentu untuk mengambil orang.

9. Makanan halal memang sukar untuk dapat jadi kebanyakkan mereka semua menjadi vegetarian. Semasa mereka di Desert Gobi, tuan rumah menyediakan mereka makanan vegetarian. Sebagai persediaan boleh bawa Brahim dan lain-lain tetapi lama-kelaman anda akan muak kerana asyik makan makanan yang sama.

10. Masalah bahasa menjadi lumrah di mana-mana negara. So just cakap macam ayam dengan itik. So layan jer asal korang paham apa yang mereka cuba nak sampaikan.

Di akhir sesi Moji kongsikan gambar-gambar menarik dan juga teaser untuk rancangan tv terbaru Kembara Backpackers bersama Moji bagi episod Trans Siberian. Itu sahaja yang aku ingat dan jika ada lagi nanti aku tambah kemudian.

Akhir kata anda tidak perlu jadi seperti Moji, Et, Aku atau orang lain sebaliknya gunakan pengalaman dia untuk  anda meneroka dunia anda sendiri dalam backpacking.

Selamat Mengembara .





A photo posted by Muiz Misri (@muizwanderlust) on




P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Comments

Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&