Skip to main content

Tanda-tanda kandungan glukosa tinggi



Semalam saya berjumpa aka lepak bersama teman lama kerana hendak memulangkan sample baju utk membuat tempahan baju. Memang dah lam kenal kawan ini cuma kadang2 tidak berkempatan untuk berbual lama maklumlah masing-masing busy dengan kerja dan keluarga.

Sebelum ini memang nak jumpa dia tetapi hantar message tidak di reply , rasa pelik gak then bila call then dia reply bahawa dia tidak sihat cara cakap pun tak beberapa jelas. rasa macam cuak gak nak tahu gak sakit apa. entah macam mana minggu ni tergerak hati nak jumpa dia . So malam tadi dapatlah jumpa dia .

Tanya 'Kenapa dengan kau"  Kawan saya rupa2 sakit di mana dia kena tahun dalam wad selama 7 hari kerana kandungan glukosa tinggi iaitu 29 , doktor cakap pada 'normal' adalah 4-5 macam tulah. Sebelum dia jumpa doktor, dia cakap tiba-tiba mata dia rabun. So ingat sakit mata so pergilah buat cermin mata. Dah pakai rasa pening dan kadang-kadang rabun. So bila pergi jumpa doktor reading mata tidak menentu. Bila check darah pun tak boleh nak tak dapat detect. Then pergi hospital baru lah dapat tahu dan memang kena tahan dan macam biasa kena masuk air dan lain seperti anda nampak dalam hospital.

Mengikut apa yang diberitahu kawan saya , dia cakap dia ada kencing manis, darah tinggi tetapi dia terkejut lah ada kencing manis sebab dalam sejarah keluarga ada darah tinggi. Doktor ada tanya dia ada buat senaman tak , dia menang takde.
Doktor ada beritahu semasa umur 30 ke atas ini kesan-kesan dari pemakanan kita dan aktiviti harian akan nampak iaitu pelbagai penyakit akan timbul

Risau gak saya ini walaupun nampak muda dan badan slim heheheh tapi kurang melakukan senaman takut2 menjejaskan kesihatan diri.  Lagi-lagi asyik mengadap komputer jer. Basikal ada tapi dah boleh buat muzium hahahha.


P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Comments

Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu