Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2014

20 Perkara Unik Tentang Guangzhou

Sebelum aku terlupa aku ingin coretkan pengalaman ringkas aku selama 5 hari di Gungzhou bersama travel buddy dan orang tempatan Masjid Huaisheng Guangzhou 1. Bahasa komunikasi utama mereka ada bahasa Mandarin walaupun di sana terdapat pelbagai etnik namum bahasa ibunda mereka adalah madarin. Maka belajarlah bahasa mandarin mudah atau 'Mandarin for Business' kerana akan membantu ada di sana. 2. Kebanyakkannya semua perkataan dan signage adalah dalam bahasa mandarin. Walaupun anda sebut berdasarkan ejaan hakikatnya bunyi adalah berbeza seperti orang Malaysia sebut 'Guangzhou' walhal orang China sebut 'Guangjhou'. Maka mereka mungkin tidak paham apa yang anda sebut. 3. Setakat ni harga  yang gua survey di beberapa kedai yang menjual sim card adalah berharga antara 100 Yuan - 160 Yuan dan kredit di dalam terdapat 80 Yuan. Boleh dapat 100 Yuan 4. Semua harga yang diletak adalah harga muka, masih boleh  dirunding hatta harga penginapan di hotel pun masih

Barang lama ada nilai

Petang tadi gua singgah Cash Converters berdekatan rumah gua saje cuci-cuci mata mana tau ada barang baik. Belek-belek gua terjumpa CD lagu Dewa 19 original alaaa murah jer 6 hengget so gua beli. Ikutkan boleh jer tak yah beli sebab gua dah ada dah dalam format MP3 yang gua download tapi sebabkan cd original gua beli. Alaaa siapa tak pernah buat download lagu di internet , bohonglah kalau tak pernah buat hehehe by the way jangan buat yer dan gua tak sokong cetak rompak. Kalau korang nak buat itu korang punya hal. Gua ingat ingat cd ini ok la bila main ada problem pulak adoiiiii nasib tak semua lagu rosak tapi ingat setiap pembelian ada 3 hari jaminan bergantung pada barang tertentu. Sebenarnya macam-macam  ada seperti barang elektrik dan elektronik, pinggan mangkuk tapi gua lebih suka mencari barang-barang rare yang susah nak jumpa dan ada nilai lagi tetapi susah lah nak jumpa macam dalam cerita PAWN SHOP dalam astro. Gua memang suka layan tonton dengan bapak gua , kalau dia