Skip to main content

Aku rindu ...



Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua.

MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM
Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gua dalam MALAYSIABACKPACKERS.COM adalah tahun 2006 manakala MUIZMISRI.COM adalah tahun 2009. Sebelum ini gua ada delete beberapa post kerana lebih menjurus kepada politik kerana ketika itu gua rasa nak buat gua punya blog lebih kepada hal-hal politik tetapi gua tidak rasa keseronokkan dalam penulisan politik dalam blog peribadi gua

BAHASA - LANGUAGE
Sebenarnya gua masih 'undecided' untuk menggunakan bahasa apa dalam blog gua. Biasalah jawapan paling senang manggunakan bahasa kebangsaan sendiri kerana lebih mudah dan senang untuk tulis. Soalnya siapakah target market kita untuk orang baca blog gua? Berdasarkan membacaan gua dalam beberapa blog sama ada english atau bahasa melayu, gua lihat orang melayu lebih kepada bahasa melayu berbanding blog yang dalam english. So untuk blog peribadi gua akan guna dual language ( sebenarnya tidak bagus untuk Google Adsens) but untuk travel gua akan gunakan sepenuhnya dalam bahasa Inggeris even tough kadang-kadang terbuat bahasa kebanggsaan sebab gua  tau my english so lousy Oh My English! tetapi gua akan cuba improve gua punya english.

PELUANG - OPPORTUNITY 
Memandangkan gua selalu travel and banyak terlibat dengan international program, gua perlu berkomunikasi dalam berbahasa inggeris dengan baik kerana kebolehan berbasa itu boleh memberi imej positive kepada negara dan secara tidak lansung dapat gua kenal dengan lebih rapat dan mesra dengan seseorang. Takdelah macam ayam dengan itik. So far gua tiada masalah berbahasa dengan orang asing , biasalah gunakan basic language sudah atau broken english tidak perlu lah bahasa yang bombastic sangat. So dari situ peluang gua banyak sebenarnya antara dipanggil untuk mengendalikan beberapa program antarabangsa, terlibat dengan beberapa aktiviti antarabangsa dan juga di interview dalam talk show 'Breakfast at NTV7' dalam bahasa enggeris, suratkhabar Utusan, Maskulin. Tahun ini sahaja gua di minta sahabat gua untuk topic travel di Bernama TV dalam bahasa enggeris tetapi gua tolak kerana tahun ini gua nak low profile :). Oleh yang demikian gua kena improve dan sangat harap pada diri gua boleh fluent dalam bahasa inggeris dengan baik sekali. InshaAllah gua akan daftar kelas bahasa enggeris hujung tahun ini atau awal tahun depan. If my personal blog akan tukar bahasa so jangan terkejut yer hehe. Bagus sebenarnya jika blog bahasa enggeris so that satu dunia boleh baca blog anda so traffic untuk blog sangat tinggi hehehe.

HARAPAN - HOPE
After massive changes template on both website I really hope lebih more active on updating blog or anything related  to activity blog event. Kadang-kadang dapat invitation for coverage event and networking with blogger tapi gua tak dapat hadir sebab busy or ada kerja lain. So after this ada mana-mana event I try my best to join it. Adios!

POSITIVE ATTITUDE COME FROM POSITIVE MIND

P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Comments

Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&