Skip to main content

Malaysia pencopek ?

Penyerahan Benderan Majlis Belia Malaysia (MBM) oleh Presiden MBM sambil disaksikan oleh President dan Timbalan President MYHA

Sebenarnya terdapat kekurangan dalam diri ini yang sentiasa ingin memperbaiki setiap hari iaitu 'my communication skill' dan penulisan dalam bahasa Inggeris, itu yang kadang2 malas nak update blog. Even though is hard but really worth it!. By the way is not what I want to story about my problem but atas sebab2 komersial my personal blog gonna be dual language and maybe in the future will be 100% in bahasa or Malaysia Language. Another my travel website u can check at Malaysia Backpackers is 100% english. So check it out !

Last 2 week I was at Kota Pariaman adn Bukit Tinggi Indonesia for Youth Exchange & Study Program (YES) 2012 with Kota Pariaman Youth for 3 days and 2 days at Bukit Tinggi. The program is fun and very good for youth who never been involve like kind of program. This program remain me in 2010 as participan for The Ship South East Asia Youth Program (SSEAYP) and really helpful for me  to organize and understand the mutual understanding between youth from different country.

Perkara yang aku suka dalam program ini atau pertukaran belia sebenarnya adalah 'informal discussion with local people and youth'. Hubungan antara Malaysia dan Indonesia seperti adik beradik , maklumlah Malaysia dan Indonesia adalah negara serumpum. Maka perselisihan itu adalah perkara biasa yang boleh diselesaikan secara hubungan diplomatik tanpa melibatkan emosi. Setiap kali saya bertemu dengan sahabat baru dari Indonesia I always said that 'Indonesia always close to my heart and my sister in law from Jakarta'. So tiada yang aneh atau pelik tentang Indonesia , yang ada AMAZING and AWESOME. So serba sedikit tentang Indonesia itu aku tahu berdasarkan informasi dari my sister in law , pembacaan tentang sistem politik Indonesia, gerakan pemuda indonesia dan lawatan aku sebelum ni di sebahagian tempat di Indonesia.

Persoalan hubungan antara Malaysia dan Indonesia menjadi topik utama dalam  'informal discussion with local people and youth' dan formal discussion. Semasa Tokoh Belia ASEAN 2011 Rizan Hassan memberi penerangan dan berkongsi pengalaman ada pelajar sekolah menengah yang bertanya soalan sebegitu dan bukan satu soalan tetapi lebih.  Dan aku juga menghadapi soalan sebegitu semasa sembang di kedai kopi di kampung keluarga angkat aku. Aku bercerita berdasarkan prisinsip yang benar harus diceritakan yang benar dan yang  tidak betul harus diperbetulkan berdasarkan fakta. 

Alhamdulillah perbincangan secara 'casual' bersama anak muda kampung berjalan secara harmoni dan mereka memahami apa yang aku ingin sampaikan. Hujah yang aku berikan itu membuat mereka terdiam seketika dan tanpa menidakkan apa yang aku sampaikan. Kesimpulan yang dapat aku berikan adalah informasi yang mereka terima mungkin berdasarkan tv semata-mata. Media di Indonesia berbeza sekali di sini dan tiada sekatan bagi mereka untuk menyiarkan apa sahaja kecuali porno. Itu perkara yang pertama diangkat 'Media Freedom' apabila kejatuhan bekas President Indonesia Bapak Suharto -Kata seorang tour guide di Kota Tinggi. Maka menjadi tanggungjawab kedua -dua belah pihak belia dan pemuda memperbetulkan sesuatu isu demi hubungan baik antara kedua-dua negara. So review atau blog pasal program akan disambung so tunggu yer . Kalau tak sabar boleh check kat Kosmo at Kota Pariaman

Interview session from TV ALHIJRAH Malaysia

p/s : tunggu yer tengah cari mood nak buat review pasal program ni sebab best sangat! 


Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu