Skip to main content

Malaysia milik siapa?


 Apa kena mengena dengan Malaysia dan domain ? Domain adalah nama bagi alamaat atau 'address' bagi sesebuat website seperti www.muizmisri.com muizmisri itu adalah domain. Apa yang saya nak share dengan anda domain yang menggunakan nama atau perkataan Malaysia. Mungkin ada terfikir adakah semua domain atau 'URL' yang ada ejaan Malaysia itu milik Kerajaan Malaysia atau orang Malaysia. Tidak, anda dilihat gambar di atas "Malaysia.Com dipunyai oleh orang Canada. Mungkin kita tidak tahu nama Malaysia mempunyai pelbagai maksud di negara luar. Namun begitu amatlah rugi jika kita tidak dapat memiliki domain Malaysia terutama yang ada dot Com seperti di atas. Syarikat di bawah hanyalah company naungan yang ditubuh di Malaysia untuk menjalankan perniagaan pelancongan. Sesiapa sahaja dapat memiliki domain Malaysia seperti Malaysia.Net, Malaysia.Info dll sebab kerajaan tiada kuasa untuk mengawal kerana nama itu adalah bersifat general dan terbuka kecuali yang mempunyai dot my perlu mempunyai syarikat dan didaftar dengan SSM di Malaysia. 
Domain sebenarnya amat bernilai dan berharga bagi yang menjalankan perniagaan internet kerana domain yang tepat pada 'keyword' atau menjadi sebutan manusia seluruh dunia akan memudah kepada manusia mengekses kepada website. Secara tidak lansung apabila disearch di internet menjadi top of the top dan secara 'user' akan klik pada website . dan website menjadi hit paling tinggi . Ini adalah sebahagia dari permainan dunia domain dan website . Tiada gula maknanya tiada kemanisan dalam milo heheh Kedua-dua adalah berkait rapat kerana ia akan menentu jatuh sejauh website kita akan pergi jauh. Dalam permainan 'business' internet atau 'business online' domain itu jika boleh dijual beli.. Aku mengalami situasi di mana domain yang mula-mula aku beli dan lupa untuk nak renew in the end telah dimilik orang lain company dari USA. Portfolio aku dalam web site pada mula percubaan dengan mengunakan domain KAMIBACKPACKERS.COM pada mulanya harga lebih kurang RM40 then kami terleka dan dibeli org US dan bila kami tanya harga berapa lebih kurang RM 300 , kami berurusan melalui. Ketika itu kami abaikan  dan menggunakan dot My. 3 bulan  telah berlalu then kami cuba conctact balik dan tanya harga berapa, nak tahu berapa harga? Harganya ialah lebih kurang RM1400 , banyak sekejap jer naik harga kerana nama website kami telah menjadi sebutan dan pilihan orang untuk mencari maklumat. Then kami decided beli jugak atas sebab2 tertentu :). Beli dan jual adalah sebahagian dalam permainan business online yang mendatang keuntung cepat . Jika anda rajin adalah boleh lah search keyword yang orang sering gunakan untuk mencari maklumat. Dari keyword itu boleh digunakan sebagai domain. Selamat menjalankan business internet :)



Comments

Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu