Skip to main content

Sesi Bersama Famous Blogger


Sebenarnya pertemuan dengan blogger famous adalah bermula di mini gathering SENYAP di PWTC. Pertemuan aku dengan Bro Femestone melalui mini gathering telah membuahkan pelbagai idea dan pendapat. Dari situ pertemuan aku berlansung di SACC Malll Shah Alam. After he send the msg on FB , he said anybody  from Shah Alam feel free to meet him . So I reply  aku akan jumpa beliau SACC Mall . Pertemuan di situ berlaku hari ahad minggu lepas , aku diperkenalkan kepada blogger Abangensem.com yang terkenal dalam bidang hartanah dan blogger Pak Lan yang terkenal dengan cerita seperti novel. Melalui pertemuan yang tidak rancangn pelbagai idea , pendapat dan cadangan dikongsi bersama.   Berdasarkan pengalaman mereka dalam dunia blogger, sebenarnya telah lama aku tahu 5 tahun yang lalu. Setiap idea yang dikongsikan aku terpikir perkara 5 tahun yang lalu , aku tertanya-tanya kenapa aku gagal? Kenapa aku tidak menjadi seperti mereka. Mcm Abangensem.com  telah berkecimpung dalam bidang blogger  lebih kurang 2 tahun  dan sampai sekarang gaji tetap beliau tidak usik , maknanya pendapatan beliau melalui online cukup menampung kehidupan sekeluarga beliau.


Berbincangan seterusnya secara lebih detail dengan Bro Femestone membuat aku tertarik dan membuat aku tertanya-tanya , kalau aku buat betul-betul 5 tahun yang lalu sudah pasti aku akan jadi seperti dia. Kenapa?   Sebenarnya apa yang dia nampak sebenarnya aku dah nampak 5 tahun yang lalu. Berdasarkan idea-idea yang yang dia kongsi denganaku sebenarnya lebih kurang sama dengan idea aku ketika aku mula-mula berjinak-jinak dengan dunia blog dan business online. Membuka website umpa membuka kedai, aku pernah membuka website jenis ‘portal’ dan ada orang sanggup advertise di portal aku sebanyak RM 30 sebulan. Entah kenapa tiba-tiba aku putus asa , mungkin aku sorang jer yang bertungkus lumus untuk website itu tanpa orang lain membantu. Dahlah aku ni bukan ‘programmer ‘ dan ‘web designer’, yang aku tahu hanya menulis.  Aku siap buat stiker kereta , t-shirt dan badge portal aku. Entah mana silanya  aku pun tak tahu dan akhirnya aku tutup kedai .

I’m really lost then aku concentrete dengan kegiatan sukarelawan dan belia. Even personal blog pun aku tidak terurus sebab aku sibuk dengan kegiatan belia dan juga masih mencari identiti sebenarnya dalam dunia blog dan business online.  Bila berjumpa dengan beberapa ‘famous blogger ‘ dan dengan pertemuan kedua di SACC Mall sedikit sebanyak membuka mata aku. Cuma terdapat perbezaan ketara di mana ‘famous blogger’ yang membuat review atau cerita dalam Malaysia mempunyai peminat dan pengikut tersendiri dalam Malaysia tetapi tidak bagi membuat blog berbahasa Inggeris mempunyai pengikut atau reader yang luas dalam negara atau luar negara dan ‘personal blog’ mereka lebih ke arah teknikal dan bagaimana menjalankan business online. Tetapi tiada sapa yang mengetahu kegiatan blogger ini dalam dunia business online.  Sedar-sedarnya telah menghasilkan pendapatan RM 10k sebulan. Hanya manusia yang follow dunia blogger dan business online tahu akan perkara ini.


Some stories must be told because they have the power to inspire you to live your dreams

Comments

Popular posts from this blog

Kasut Footlink Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Dalam Masa 3 Bulan

Kasut Footlink Yang Disyorkan oleh DRKasut Membantu Memperbetulkan Postur Badan Saya Dalam Masa 3 Bulan Sebelum ini saya memang tidak tahu pun ada kasut kasihatan yang boleh memperbetulkan tulang postur. Apabila bertemu dengan pakar kasut kesihatan dari @drkasut iaitu Puan Zawati Ahmad melihat ada masalah dengan postur badan atau 'FORWARD HEAD' Oleh itu beliau mengsyorkan beberapa jenis kasut yang sesuai untuk saya. Saya mencuba beberapa jenis kasut dan selipar dan akhirnya saya memilih kasut sukan dan selipar kerana selipar adalah untuk kegunaan harian saya. Semasa pemilihan kasut, saya ada bertanya tentang kualiti berbanding jenama yang lain. Pn Wati menyatakan perbezaan itu dapat kita rasa apabila kita memakai kedua-dua jenama di mana mengikut sesetangah pengguna menyatakan Footlink lebih selesa dan mengikut bentuk tapak kaki berbanding jenama lain. Selain itu Pn Wati ada menyatakan Footlink antara perintis awal yang mengeluarkan kasut kesihatan. Pert

YOUNG MALAYSIAN ENTREPRENEURS OPEN UK'S FIRST TUTTI FRUTTI OUTLET

The world's largest frozen yogurt retail chain Tutti Frutti opened in the United Kingdom on Friday. The first flagship store in London's Covent Garden is owned by a group of young Malaysian entrepreneurs. London's first Tutti Frutti outlet was officially opened on Friday by Lord Powell who had served former British Prime Minister Margaret Thatcher. The idea to open the frozen yoghurt store there was conceived by 19-year-old Amanda Nasim, who's in her final year studying Finance and Economics at York University. She had pitched her proposal to Jay Kim, the founder of the frozen yoghurt retail chain at the Tutti Frutti International Convention in Los Angeles early this year on obtaining the master license to open a franchise in the UK."I gave a presentation on how we would do well in the UK, which locations we'll have and thats how they agreed. I think he saw that I had the energy, I proofed to him that even without an initial plan, that I can do it. You&

Aku rindu ...

Sebenarnya gua tidak rindu pada sesiapa pun hatta pada manusia sebaliknya gua rindu pada zaman awal-awal gua bergiat dalam dunia blogging. Aku akan cuba luangkan 30 minit setiap hari untuk tulis apa sahaja aku rasa dan apa yang gua nampak. Selalunya gua akan update selepas waktu bekerja kerana itu sahaja masa yang gua ada. Ketika itu gua tenang kerana gua dapat luahkan perasaan gua melalui penulisan dan sesekali gua ada masukkan hal-hal politik. Dunia politik gua tidak dapat lari kerana gua sendiri minat dengan hal-hal politik di samping rakan-rakan gua ada yang terlibat dalam politik. Secara tidak lansung sumber-sumber maklumat gua dapat terus ke hp gua. MUIZMISRI.COM vs MALAYSIABACKPACKERS.COM Selain dari blog peribadi gua ada 'travel blog' iaitu www.malaysiabackpackers.com  dan sebenarnya gua yang tidak pasti mana satu yang terawal travel blog atau blog peribadi tetapi gua dapat rasakan 'travel blog' gua ada yang terawal mengikut firasat gua. Post terawal gu