Saturday, March 28, 2015

Tanda-tanda kandungan glukosa tinggi



Semalam saya berjumpa aka lepak bersama teman lama kerana hendak memulangkan sample baju utk membuat tempahan baju. Memang dah lam kenal kawan ini cuma kadang2 tidak berkempatan untuk berbual lama maklumlah masing-masing busy dengan kerja dan keluarga.

Sebelum ini memang nak jumpa dia tetapi hantar message tidak di reply , rasa pelik gak then bila call then dia reply bahawa dia tidak sihat cara cakap pun tak beberapa jelas. rasa macam cuak gak nak tahu gak sakit apa. entah macam mana minggu ni tergerak hati nak jumpa dia . So malam tadi dapatlah jumpa dia .

Tanya 'Kenapa dengan kau"  Kawan saya rupa2 sakit di mana dia kena tahun dalam wad selama 7 hari kerana kandungan glukosa tinggi iaitu 29 , doktor cakap pada 'normal' adalah 4-5 macam tulah. Sebelum dia jumpa doktor, dia cakap tiba-tiba mata dia rabun. So ingat sakit mata so pergilah buat cermin mata. Dah pakai rasa pening dan kadang-kadang rabun. So bila pergi jumpa doktor reading mata tidak menentu. Bila check darah pun tak boleh nak tak dapat detect. Then pergi hospital baru lah dapat tahu dan memang kena tahan dan macam biasa kena masuk air dan lain seperti anda nampak dalam hospital.

Mengikut apa yang diberitahu kawan saya , dia cakap dia ada kencing manis, darah tinggi tetapi dia terkejut lah ada kencing manis sebab dalam sejarah keluarga ada darah tinggi. Doktor ada tanya dia ada buat senaman tak , dia menang takde.
Doktor ada beritahu semasa umur 30 ke atas ini kesan-kesan dari pemakanan kita dan aktiviti harian akan nampak iaitu pelbagai penyakit akan timbul

Risau gak saya ini walaupun nampak muda dan badan slim heheheh tapi kurang melakukan senaman takut2 menjejaskan kesihatan diri.  Lagi-lagi asyik mengadap komputer jer. Basikal ada tapi dah boleh buat muzium hahahha.


P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Saya adalah blogger bagi MalaysiaBackpackers.Com dan SifuBlog.Com . Kerana minat mendalam dalam blogging saya telah menghasilkan beberapa ebook. Selain dari blog saya juga adalah usahawan printing baju di PrintingBajuOnline.Com. Masa saya banyak dihabiskan untuk blog dan aktiviti kesukarelawan

Related Posts

0 Your comments:

Speak Your Mind And Heart