Thursday, March 19, 2015

Kekeliruan

Kekeliruan boleh menyebabkan pelbagai persepsi sama ada positive atau pun negatif. Isu 50 sen ini saya ada pos di FB saya , ada yang memberi komen yang membina ada dan ada yang sekadar mempertikaikan kenyataan saya tanpa memberi jawapan yang membina. Itu tak syok lah kawan walaubagaimana saya sentiasa bersifat positif. 

Mengikut pendapat kawan fb saya mengatakan Patrol Station tidak akan mengenakan charge 50sen jika ada Touch n Go Spot iaitu kaunter khas. Mungkin saya terlepas pandang di mana ada Stiker atau Signage yang mention Touch N Go Spot di beberapa Station Minyak tetapi mengikut pengalaman saya top up Touch n Go di Station Minyak Petronas Seksyen 6 Shah Alam ada memberitahu saya ada dikenakan charge 50 sen. Selalunya saya buat disitu dan saya beranggapan semua stesen minyak petronas pun sama.

Nak jadikan cerita saya top up TnG di Stesen Minyak Shell Tapah. Bila semak riset wow takde kena service charge menarik ni. Semasa pulang top up lagi di Stesen Minyak Petronas nak check kena charge atau tidak rupanya kena charge jugak. So ketika itu saya beranggapan semua Stesen Petronas kenakan service charge. Then apabila sampai tol highway guthrie saya nak top up nak lihat kena service charge atau tidak dan utk makluman tiada lambang TnG Spot lansung pada Tol Pandu Top Up TnG. Bila bayar dan dapat riset eh takde juga dikena 50 sen . Feeling confuse jap hehe

Berdasarkan komen dari rakan-rakan di dalam FB mengatakan ada stesen minyak mengenakan charge dan ada yang tidak kerana bergantung kepada  kaunter TnG Spot. Biasanya satu kaunter jer untuk top up , bayar duit minyak , membeli barang makan dan juga prepaid.Jika mempunyai kaunter yang berlainan ini bermakna mereka memerlukan staf yang beroperasi di 2 tempat . Ini secara tidak lansung menambahkan kos operasi syarikat.

Soalnya mengapa tidak diselaraskan kepada semua stesen minyak andai kata menggunakan device yang sama? 



P.S : I'd love to meet you on Twitter : here

And if you enjoy this post, please consider sharing it on Facebook or Twitter below

Saya adalah blogger bagi MalaysiaBackpackers.Com dan SifuBlog.Com . Kerana minat mendalam dalam blogging saya telah menghasilkan beberapa ebook. Selain dari blog saya juga adalah usahawan printing baju di PrintingBajuOnline.Com. Masa saya banyak dihabiskan untuk blog dan aktiviti kesukarelawan

Related Posts

0 Your comments:

Speak Your Mind And Heart