Lazy Boyz at Perhentian Island (Diving's like Sex)


Our trip basicly just to release tension after work hectic and to relax. Just wanna have with office mate and new frez. 6 boys and 3 girls and most of us are office mate. We have plan and it's take a long coz each of us so busy with work and every try to arrange the schuelde . I'm glad the trip succesfull and everyone satisfied with the trip although ade yang mabuk laut hehhee.

This my short story about my trip:

Trip member : me , ikim , shima , eji , farid, fazrul, mirul, anan amari , hanif
Date : 8 Mei to 11 Mei 2008


8 MEI 2008 :
We take bus from Stesen Bus Section 17 aroud 8.30 pm . Our bus is double decker (BAS MAHLIGAI).Then bus tu akan ke kl untuk ambil penumpang selebihnya . Di dalam bus tu ade group yang lain juga pergi , rasanyer 3 group yang pergi.Sampai di Merapoh jam 1.30 am untuk berehat sebentar samada makan atau buat aper yang patut lah hehehe.Anyway buger kat situ mahal harga RM2.50 nilai dia sama mcm buger harga RM1.00
.Kami sampai di Jeti Kuala Besut lebih kurang 5.30 am. Kami disediakan guest house tp kami tidak pergi kerana kami just nak pusing2 di kawasan jeti.
Kos bas dari Shah Alam ke Jeti Kuala Besut pergi dan balik RM 70 and dpt guest house percuma di jeti

9 MEI 2008 :
Breaksfast di kawasan jati dgn hidangan nasi dagang , pakcik kat situ sanggup beli di tempat lain semata2 memenuhi permintaan kami hehhee.Anway kami bergerak dari jeti jam 10 am sepatutnya di beritahu 8.30 am tetapi disebabkan menunggu group lain yang belum sampai lagi.
Perjalanan dari jeti mengambil masa lebih kurang 20 minit bergantung kepada cuaca dan laluan ke chalet tempat tinggal.
Tiket boat pergi dan balik RM 70.

Sampai di kami Perhentian Kecil at Coray Bay kami terus check in di chalet kami iaitu Senja Bay Resort hujung sebelah kanan mengadap pantai.Then lebih kurang kul 2.30 pm kami tempah bot untuk ke Pulau Susu Dara, Pulau Seringgih dan Pulau Rawa yang berhadapan Coral Bay. Kos untuk ke sana biasanya RM 40 tp kami dpt adjust RM30.Untuk trip ini tidak termasuk dalam pakej kami.Kami snorkeling sampai jam lebih 6 lebih .Cuaca ketika itu seperti hendak ribut dan hujan.

Pada waktu malam kami just berehat . Dinner kami disediakan oleh resort kami . Semuanya termasuk dlm pakej. Then makan sambil layan movie . Kemudian ambil gambar di tepi pantai oleh kawan kami anan amri yg kerja dia mmg gambar jer siap bawa lighting dan payungnyer sekali.


10 MEI 2008 :
Jam 9.30 am kami bertolak utk snokeling trip selepas breakfast. Mula2 kami di bawa ke Long Beach. Just untuk ambil gambar dan lihat kawasan persekitaran situ . Sebenar kami boleh jalan kaki dari chalet kami lebih 15 minit jer .

Then kami di bawa ker kawasan Mystery Point memang sungguh misteri kerana kami jer ade time tu , then Turtle Beach dan Turtle Point tp kami tak jumpa penyu mungkin disebabkan air keruh so kami tak nampak aper.Kemudian kami di bawa ker KK Bay. Ketika itu ramai group yg lain datang ke situ. Then kami ker shark point. Aku sempat nampak satu ekor sahaja itu pun sekejap kerana ikan yu bersifat pemalu.

Then kami di bawa ke pulau berhampiran untuk merasai air bukit . Rasanya mcm air terjun lah dan sejuk .Then kami ke Kampung Nelayan untuk singgah sebentar. kami sepatutnya ke Lighthouse tp disebabkan cuaca tak mengizinkan dan ombak pun kuat kami pun terus pulang jam 2 ptg.


Lepas lunch kami berehat dan tido kerana keletihan .Then mlm tu selepas dinner kami ade kareoke bersama penghuni chalet yg lain.Then kami ke Long Beach untuk melihat suasana di waktu malam. Memang suasana berbeza sedikit dgn Coral Bay . Di Long Beach lebih ramai tourist berbanding di Coral Bay dan lebih meriah dengan suasana muzik kedengaran di tepi pantai.

Semasa lepak di tepi pantai aku sempat berbual2 dgn taxi driver (bawa boat dari pulau ke pulau dan snorkeling trip) yang dia sedang menunggu mat salleh untuk ke Pulau Perhentian Besar. Di juga siap boleh nak deal dengan kami yg dia boleg bagi RM 10 perpax utk snorkeling trip tetapi boatnya kecil shj yg boleh memuatkan antara 5 org shj.

Semasa berjalan aku singgah kedai LAZY BUOYS yang menjual barang2 runcit dan minuman.Selain itu perkhidmatan lain juga di sediakan seperti penyewaan kayak , surfboad , snorkeling set dan travel agent.Aku mengambil kesempatan berbual dengan owner kedai itu di mana dia memberitahu dia sudah berniaga lebih kurang 21 tahun. Memang setiap kali aku travel , aku memang suka berbual dengan orang tempatan untuk memdapat gambaran sebenar dan maklumat tentang Pulau Perhentian lebih mendalam. Dari perbualan aku dengan owner kedai itu atau lebih di kenali sbg Abg Din , dia memberitahu jalan ke kipas angin yang terletak di puncak bukit Perhentian Kecil yang boleh melihat sebahagian Pulau Perhentian Kecil dari puncak.Kawan aku yg selebihnya pergi mengambil gambar .Aku pulang ke chalet sekitar kul 2 am.

11 MEI 2008 :
Kawan2 aku ada yang bangun awal sekitar jam 6pg untuk melihat sunrise di Long Beach tp malangnya tiada hahhahaha dan aku masih membuta di atas katil kerana aku tak berminat utk lihat itu semua lagi baik tido jer hehhehe.Anyway mmg aku plan utk pagi ini aku akan naik ke puncak untuk melihat kipas angin. Selepas breakfast , jam lebih kurang 11 pg aku dan teman aku , berdua shj pergi ke puncak untuk pelihat kipas angin dan pemandangan di puncak bukit. Perjalanan mengambil masa 40 minit dan jalan di situ hanya berpandukan tiang elektrik TNB yg bermula dari tempat generator Long Beach atau laluan yg hendak ke Coral Bay.


Aku spend masa di situ lebih kurang satu jam di atas puncak , pemandangan sungguh indah dah cantik sekali.Semasa mengambil gambar di atas puncak , kami bertembung dgn kontraktor yang memberitahu kos berjuta2 untuk membuat kipas angin dan solar elektrik yang buat masa ini adalah untuk di supply ke kawasan Kampung Nelayan dan apabila siap akan ke supply ke seluruh pulau.Kontraktor itu tidak marah kami sebaliknya mencerita tentang projek yang dilakukan di mana projek kipas angin dan solar ini belum siap sepenuhnya dan jeti akau di bina berdekatan kawasan tersebut. Di mana tourist boleh mendaki ke atas puncak dan jalan akan di bina ke kawasan tersebut.

Lebih kurang pukul jam 1ptg kami berkemas untuk pulang dan kami lunch di Senja Cafe di chalet kami . Lebih kurang 3.30 ptg kami bertolak meninggal Pulau Perhentian yang penuh dengan seribu kenangan manis yang sukar dilupakan. Bas ke Shah Alam bertolak jam kul 8.30 mlm dan kami sampai di Shah Alam lebih kurang 5 pg.

Kos pakej kami sebenar:RM 320 perpax
-1 bilik 3 org
-6 kali makan (buffet)
-Snorkeling 6 kali bernilai RM 40
-Bas pergi balik dari Shah Alam ke Jati Kuala Besut bernilai RM 70
-Bot pergi balik dari jeti ke pulau bernilai RM 70

Kos tamabah :
Kami amik tambahan snorkeling ke Pulau Rawa, Pulau Susu Dara dan Pulau Seringgih RM 30 per pax .

"Perhentian"

Perhentian menjadi hentian aku
Perhentian memberi aku ketenangan
Perhentian memberi aku kenangan
Perhentain membuat aku leka
Perhentian membuat aku lupa
Perhentian bukanlah realiti
Perhentian adalah persinggahan
Perhentian membuat aku kagum dgn MU
Perhentian adalah ciptaan MU
Perhentian adalah kurnia MU


Kata akhir jagalah alam semula jadi ini untuk generasi akan datang dan kemakmuran bumi dan alam

*untuk melihat gambar lebih besar dan jelas anda hanya perlu klik pada gambar tersebut.

Penginapan PULAU HENTIAN KECIL:
Aur Bay Chalet
PT 435, Pulau Perhentian Kecil
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 013-9950817
No of Rooms: 17

D’ Langgir Resort
Lot 60 Tanjung Langgir,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 09-6977857
Fax No: 09-6977857
No of Rooms: 22

Senja Bay Resort
Coral Bay,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut,
Terengganu.
Telephone No: 019-2800801, 019-664 3105
Panorama Chalet
Lot 402, Kg Pasir Panjang
Pulau Hentian Kecil
22330 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 010-9122518
No of Rooms: 15

D’ Lagoon Chalet
Lot 309, Teluk Kurma,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 09-7866789
No of Rooms: 27

Coral Bay Chalet
Lot 55, Kg. Seb. Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone 019-9566967
No of Rooms: 11

Fatima Chalet
Lot 406,Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No:019-693 0391
No of Rooms: 8

East West/ Rock Garden Chalet
Lot 41, Pasir panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 019-937 1616
No of Rooms: 32

Moonlight Chalet
Lot 16, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut.
Terengganu
Telephone No: 019-9858222 / 019-9586637
No of Rooms: 24

Mohsin Chalet
Lot 40, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 010-3338897 / 019-9132525 / 019-3816747
No of Rooms: 24

Long Beach Inn
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu.
Telephone No: 019-3715747 / 09-6918864
No. of Rooms: 17

Sepadu Chalet
Telephone No: 010-9834464
No of Rooms: 10

Aur Bay Chalet
PT 435, Pulau Perhentian Kecil
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 013-9950817
No of Rooms: 17

Impiani Chalet
Lot 78, Pulau Perhentian Kecil,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone: 09-6974504 / 010-9130500
No of Rooms: 25

Symphony Chalet
Lot 21, Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 010-9104236 / 019-9479421
No of Rooms: 11

Chempaka Chalet
Lot 34, Kg. Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 019- 985 7329
No of Rooms: 14

Matahari Chalet
Lot 23, Kg. Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil,
D/A Persatuan Pelancongan Besut
Terengganu
Telephone No: 010-9131135 / 019-9600382
No of Rooms: 18

Butterfly Chalet
Lot 149, Teluk Aur,
Pulau Perhentian Kecil
22300 Besut
Terengganu
No of Rooms: 8

Petani Chalet
Lot 75, Kg. Pasir Petani,
Pulau Perhentian Kecil,
21300 Besut
Terengganu.
Telephone No: 019-9586982
No. of Rooms: 4

Lily Resort
Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil
21300 Besut
Terengganu
Telephone No:019-222 4365 / 019- 213 6787
No of Rooms: 19

Lemon Grass Chalet
Pasir Panjang,
Pulau Perhentian Kecil
21300 Besut
Terengganu
Telephone No: 012- 9562393
No of Rooms: 16

Penginapan PULAU HENTIAN BESAR:
Coral View Resort
No. 89 A, Depan Stesen Teksi Kuala Besut,
Pulau Perhentian Besar
22300 Alor Lintang, Besut,
Terengganu
Telephone: 09-6974943 / 09-6974276 / 010-9030943 / 010-9030200
Fax No: 09-6902600
No of Rooms: 91

Flora Bay Resort
Lot 175, Teluk Dalam,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 09-6977266
Fax No: 09-6977267
No of Rooms: 84

Samudera Beach Chalet
Lot 182. Kg. Teluk Dalam,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 09-6977608 / 012-9662991
No of Rooms: 17

Perhentian Island Resort
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 09- 6977775 / 09-6974900 / 03-21448530 /31/32/33
Fax No: 03-21434984 / 09-6977878
No of Rooms: 112


Perhentian Island Resort Sdn Bhd,
22nd Floor Menara Promet,
Jln Sultan Ismail,
50250 Kuala Lumpur, Malaysia.
Telephone No: + 603-2144 8530 / 8531
Fax No: + 603-2143 4984

Website : www.perhentianresort.com.my
Emel : reservation@perhentianresort.com.my

Coco Hut Chalet
Lot 102-103, Jalan Besar,
22300 Kuala Besut,
Terengganu
Telephone No: 09-6974982 / 09-6977988 / 019-9105019
Fax No: 09-6978528
No of Rooms: 40

Abdul Chalet
Telephone No: 09-6977058 / 019-91207303
No. of Rooms: 19

Cozy Coral View Chalet
Lot 138, Kg. Seb. Mat Kedah,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No: 019-3285572 / 09-6974943 /
Fax No: 09-6902600
No of Rooms: 91

ABC Chalet
Lot 141, Kg. Seb. Tengah,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut
Terengganu
Telephone No:019-9541614
No of Rooms: 16

Paradise Chalet
Lot 136, Kg. Seb. Genting,
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No:019-9125151
No of Rooms: 25

Tuna Bay Island Resort
D/A 120, Jalan Besar,
22300 Kuala Besut.
Terengganu
Telephone: 09-6977779 / 09-6991779
Fax No: 09-6904863
Website: www.tunabay.com.my
Email: survivor@tunabay.com.my
No of Rooms: 41

Mama’s Chalet
Lot 137, Kg. Seberang Genting,
Pulau Perhentian Besar,
Terengganu
Telephone No: 019-9813359 / 019-9853359
No of Rooms: 27

Seahorse Chalet
Lot 140, Kg. Seberang Air Keroh
Pulau Perhentian.
Telephone No:09-6977143 / 019- 9841181
No of Rooms: 10

Tropical Reef Chalet
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No:09-6977991
No of Rooms: 10

Fauna Chalet
Pulau Perhentian Besar,
22300 Besut,
Terengganu.
Telephone No:09-6977607 / 010-9625572
Fax No: 09-6977507
No. of Rooms: 35

Everfresh Chalet
Pulau Perhentian Besar,
22300 Kuala Besut
Terengganu
Telephone No: 09-697 7620
No of Rooms: -
Powered by Blogger.